EKSPEDISI KE WASAI TERAJA, KAMPUNG BUKIT TERAJA, MUKIM LABI, DAERAH BELAIT

Pada:  Hari Ahad, 15hb November 2009.

Jam:  0700 pagi

Tempat:  Kampung Bukit Teraja, Mukim Labi, Daerah Belait.

Rombongan seramai 40 orang yang terdiri dari Pembimbing Rakan Sebaya, ahli-ahli Kelab Kembara dan juga guru-guru Ma’had Islam Brunei.  Rombongan ini di ketuai oleh Guru pengawas Pembimbing Rakan Sebaya dan juga Ketua Kelab Kembara iaitu Chegu Azmey bin Othman dan juga Pemangku Pengetua Ma’had Islam Brunei Ustazah Hjh Hamdiah bin Awg Hj Salleh.

Sebelum memulakan ekspedisi rombongan terlebih dahulu mendengar beberapa penerangan  yang penting dari Tuai Rumah Panjang Kampung Bukit Teraja, Awang Jamit anak Lasah yang mana sebelum itu menyambut kedatangan rombongan.  Beliau jugalah sebagai pemandu di sepanjang perjalanan di dalam hutan menuju ke Wasai Teraja.

Sepanjang perjalanan menuju ke Wasai Teraja banyak cabaran-cabaran yang di hadapi oleh rombongan seperti merentasi beberapa batang anak sungai.

Walaupun menempuhi beberapa cabaran akhirnya rombongan pun sampai ke tempat yang di tuju iaitu Wasai Teraja, segala penat lelah terubat apabila melihat keindahan di wasai tersebut.  Rombongan pun berehat-rehat sambil menikmati bekalan yang di bawa dan tidak lupa juga bermandi-mandi di wasai tersebut.

Setelah puas menikmati keindahan semulajadi di sana, rombongan pun berangkat pulang.  Di akhir lawatan rombongan tidak lupa mengucapkan ribuan terima kasih kepada tuai rumah panjang dengan memberikan cendera hati kenang-kenangan.

Laporan Borneo Bulletin bertarikh 20hb November 2009 disini

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: